Click to return to main site

Welcome, Guest. Please Login or Register.
May 11th, 2021, 1:51pm


Balance: £21.15
Home Home Help Help Search Search Members Members Login Login
Ford Scorpio Forum« Cosworth wont start »
   Ford Scorpio Forum
   General
   Problems
(Moderators: admin, Highlander, scorpio_man, Baz, Simmo)
   Cosworth wont start
« No topic | Next topic »
Pages: 1  Reply Reply Send Topic Send Topic Print Print
   Author  Topic: Cosworth wont start  (Read 204 times)
pyramidls
Newbie
*



I'm a YaBB newbie!

   
View Profile

Posts: 4
Cosworth wont start
« on: Apr 29th, 2021, 9:57am »
Quote Quote Modify Modify

Hello Everyone,
 
I've recently bought a 1995 Scorpio Cosworth which wont start.
I discovered that the engine management fuse (f37) had blown and kept blowing when replaced.  I traced this back to a chafing wire, fixed it and the fuse is ok now.
 
When you turn the key to position 2, the lights on the dash come on but the fuel pump isnt running.  I have tested the fuel pump relay and this seems to be working correctly.  It appears that the 2nd relay in the fuel pump relay isnt getting triggered by the PCM.  I wonder if it is PATS related, although the pats light isnt on and no pats code is generated to indicate any form of immobilisation.
When you turn the key to position 3 nothing happens, no starter etc.
 
Has anyone any idea what this is and what to look at?
 
I would be grateful for any help with this matter.
 
Thanks
 
Neil
IP Logged
Torbayboy
Full Member
***



Scorpio's going up price, buy 1 while you can :)

   
View Profile

Posts: 663
Re: Cosworth wont start
« Reply #1 on: Apr 29th, 2021, 12:45pm »
Quote Quote Modify Modify

I know this sounds basic and I dont wanna insult you, but you have checked the trip switch for the fuel pump in the boot (car) or side by rear lights (estate), sometimes just a gentle knock sets them off
IP Logged

Cosworth is just Scorpio spelt differently, save one today, GO BANGER RACING merc E series are cheap now
Tompion
Administrator
*****




1997 2.3 Ultima estate. 1991 2.9 Granada Ghia.

   
View Profile

Posts: 2859
Re: Cosworth wont start
« Reply #2 on: Apr 29th, 2021, 1:45pm »
Quote Quote Modify Modify

What does the PATS light do? When you turn the ignition on it should light then go out. In daylight it can be difficult to see - I can only just about see it with my hand shielding it from daylight.
 
If it is lighting & going out it can be a problem in the wiring between the EDIS & the PCM. If the PCM doesn't get a good signal it won't power the fuel pump relay. Some people including me have had to replace the shielded 3 core cable.
 
Having said that I think the pump should still run for a few seconds (if the PATS light lights and goes out) as normal when you turn on the ignition - you can normally hear it run but you may need to be at the back of the car to hear it.
 
Dave
IP Logged

ABS multiplug wheel sensor pins MK IV or MK 20
Snoopy
Administrator
*****



Xtremely BAD tempered and easily upset.

   
View Profile Email

Posts: 6237
Re: Cosworth wont start
« Reply #3 on: Apr 30th, 2021, 8:39am »
Quote Quote Modify Modify

There is a way of by passing the PATS. IF you want to try that email me and I will send you how to do it.
IP Logged

HELP the FORUM.Please DONATE
PJDavis
Senior Member
****




2 x 1995 Jag X300 3.2 / 4.0 (Henley)   1957 XK140

   
View Profile Email

Posts: 1471
Re: Cosworth wont start
« Reply #4 on: Apr 30th, 2021, 5:31pm »
Quote Quote Modify Modify

on Apr 29th, 2021, 12:45pm, Torbayboy wrote:
I know this sounds basic and I dont wanna insult you, but you have checked the trip switch for the fuel pump in the boot (car) or side by rear lights (estate), sometimes just a gentle knock sets them off

 
Well, Neil asked me about this a couple of days ago, and I gave him a couple of suggestions, but I forgot about the 'trip-switch'!!   Jags don't have them!   So Roy, good Man!
IP Logged

I love 'Movvy'
1995 Jaguar XJ6 X300 3.2 (Henley)
1995 Jaguar XJ6 X330 4.0 (Dopey)
1957 Jaguar XK140 USA (converted to RHD, and to have fitted Mk10 420G Engine with BW 65 Auto Trans)
pyramidls
Newbie
*



I'm a YaBB newbie!

   
View Profile

Posts: 4
Re: Cosworth wont start
« Reply #5 on: Apr 30th, 2021, 7:57pm »
Quote Quote Modify Modify

Thanks for the suggestions.
The fuel cut off switch is down.
The pats light does light then goes off.
 
I'll have a better look at the EDIS connector when I next get a chance, I think the wiring on it is a bit poor.  How easy is it to replace the wiring?  Is the connector easy to rewire?
 
Thanks
 
Neil
IP Logged
Tompion
Administrator
*****




1997 2.3 Ultima estate. 1991 2.9 Granada Ghia.

   
View Profile

Posts: 2859
Re: Cosworth wont start
« Reply #6 on: May 1st, 2021, 3:51pm »
Quote Quote Modify Modify

My experiance is with the 4 cyliner but I believe EDIS-6 on the coswoth is the same but different keyway. In fact I used a an EDIS-6 plug and cut the keyway off - just reluctant to say for certain when I've had no dealings with a Cosworth & their are different types of plugs, but fairly sure your's is the same type Smiley
 
The plugs come apart fairly easily but can be brittle, quite likely the locating clip to the EDIS will break. Trouble is you can't get the terminals or at least I couldn't find any.
 
It was possible to buy the plug with pigtails, which is what I used but would have preferred terminals for crimping.
 
On another car I cut the wires a few inches long removed the crumbling insulation & shrunk on some heat sleeve over the wire and the crimp of the terminal - think I added a second layer of heatshrink then crimped or soldered to the new loom. Another way I've done it is to spring open the crimp for the insulation, flex the strands where they are crimped untill they break off then crimp the the new wire insulation back & solder the wire on top of the wire crimp - it is possible to open the wire crimp but a bit of a struggle and more chance of it breaking hence I soldered it, but you need to make sure it's not to fat to go back in the plug.
 
The plug I used was an AIRTEX/WELLS 1P1092 from Rockauto but it's out of stock:
https://www.rockauto.com/en/parts/wve,1P1092,ignition+control+module+(ic m)+connector,10623
 
This looks to be right & lists 1P1092 as an equivelant - check the keyway compared to yours:
https://www.ebay.com/itm/284148711144
 
Try & get duty paid it can be quite costly otherwise.
 
You can always try & get one from a scrappie to play with.
IP Logged

ABS multiplug wheel sensor pins MK IV or MK 20
pyramidls
Newbie
*



I'm a YaBB newbie!

   
View Profile

Posts: 4
Re: Cosworth wont start
« Reply #7 on: May 1st, 2021, 4:06pm »
Quote Quote Modify Modify

Hi Dave,
 
So you didn't run a new screened cable back to the PCM, you just replaced the connector and the first few inches of wire?
 
Neil
IP Logged
Tompion
Administrator
*****




1997 2.3 Ultima estate. 1991 2.9 Granada Ghia.

   
View Profile

Posts: 2859
Re: Cosworth wont start
« Reply #8 on: May 1st, 2021, 4:35pm »
Quote Quote Modify Modify

I replaced all the wires to the EDIS including the shielded ones, but I had to do all the engine bay loom:
http://www.fordscorpio.co.uk/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=news;action=disp lay;num=1522303878
 
If you need to get at the PCM you may find this useful, although about the fans there are details for getting the PCM out:
http://www.fordscorpio.co.uk/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=admin;action=dis play;num=1536026659
IP Logged

ABS multiplug wheel sensor pins MK IV or MK 20
Tompion
Administrator
*****




1997 2.3 Ultima estate. 1991 2.9 Granada Ghia.

   
View Profile

Posts: 2859
Re: Cosworth wont start
« Reply #9 on: May 1st, 2021, 7:53pm »
Quote Quote Modify Modify

Takes a while to dredge things up from my mind Sad
When you turn on the ignition the pump runs for a short period to pressurise the system, if the engine doesn't run the relay shuts it off.
If you can't hear the pump you can test if it did run/pressurise by pushing in the test valve on the injector rail. I usually put a bit of rag round it to soak up the petrol but it's normally only a small amount.
 
If there is a problem with the ignition signal such as the shielded cable failing (outside acceptable limits) then the PCM won't fire the injectors. You may find putting a teaspoon of petrol into the inlet manifold will get it to fire briefly which would suggest injectors not firing but that would depend on how serious the problem is with the ignition signal - assuming that's the fault.
 
Always worth checking for codes with OBD.
IP Logged

ABS multiplug wheel sensor pins MK IV or MK 20
PJDavis
Senior Member
****




2 x 1995 Jag X300 3.2 / 4.0 (Henley)   1957 XK140

   
View Profile Email

Posts: 1471
Re: Cosworth wont start
« Reply #10 on: May 2nd, 2021, 6:49pm »
Quote Quote Modify Modify

Aha!   As soon as anyone talks about the wiring being suspect..................what do we all start to think?   Brittle wiring, fuel shut off loom, MAF sensors.   These engine compartments get very hot, I replaced lots of brittle wires, hours spent, all of what Dave says is applicable, but I wonder, and might even bet on brittle wires!
IP Logged

I love 'Movvy'
1995 Jaguar XJ6 X300 3.2 (Henley)
1995 Jaguar XJ6 X330 4.0 (Dopey)
1957 Jaguar XK140 USA (converted to RHD, and to have fitted Mk10 420G Engine with BW 65 Auto Trans)
pyramidls
Newbie
*



I'm a YaBB newbie!

   
View Profile

Posts: 4
Re: Cosworth wont start
« Reply #11 on: May 5th, 2021, 7:08pm »
Quote Quote Modify Modify

I managed to look a the edis connector and wiring this afternoon.  Although the insulation is in quite a poor state, there is continuity on all conductors and more importantly no shorts, especially on the shielded cable.  So I would think that this is ok, I just need to repair the insulation or replace the end of the cable.
I dont think that this is causing the non starting issue.  We are not getting as far as the injectors as the starter motor isnt even turn over.
I need to try and check the fuel pump again but I'm pretty sure that the PCM isnt triggering it.
IP Logged
Tompion
Administrator
*****




1997 2.3 Ultima estate. 1991 2.9 Granada Ghia.

   
View Profile

Posts: 2859
Re: Cosworth wont start
« Reply #12 on: May 6th, 2021, 10:53pm »
Quote Quote Modify Modify

Sorry got side tracked with you mentioning the fuel pump first, hadn't noticed the "no starter".
 
Have you checked if there's a problem with the start inhibitor relay - possibly a problem with the gear selector, try starting in neutral if you’ve only tried in park.
IP Logged

ABS multiplug wheel sensor pins MK IV or MK 20
Nunnspoet
Full Member
***



I love YaBB 1G - SP1!

   
View Profile

Posts: 737
Re: Cosworth wont start
« Reply #13 on: May 10th, 2021, 7:01am »
Quote Quote Modify Modify

Dinosaurus par excellent here (ask my family). Give the starter motor a sharp tap with a hammer.  Takes a couple of mins. and no harm done.
 
Mike  Smiley Smiley
IP Logged
a900one
Full Member
***



A scorpio is for life not just for christmas

   
View Profile Email

Posts: 913
Re: Cosworth wont start
« Reply #14 on: May 10th, 2021, 10:44am »
Quote Quote Modify Modify

Hi Mike
I have sent you a PM.
Gerald.
IP Logged
Nunnspoet
Full Member
***



I love YaBB 1G - SP1!

   
View Profile

Posts: 737
Re: Cosworth wont start
« Reply #15 on: May 10th, 2021, 7:04pm »
Quote Quote Modify Modify

Can't find it Gerald Huh
Busting with curiosity
Mike
IP Logged
a900one
Full Member
***



A scorpio is for life not just for christmas

   
View Profile Email

Posts: 913
Re: Cosworth wont start
« Reply #16 on: May 10th, 2021, 11:02pm »
Quote Quote Modify Modify

Hi Mike
I have tried again Cool
IP Logged
Pages: 1  Reply Reply Send Topic Send Topic Print Print

« No topic | Next topic »

Ford Scorpio Forum » Powered by YaBB 1 Gold - SP 1.3.1!
YaBB © 2000-2003. All Rights Reserved.